Guds rättfärdighet uppenbaras! – del 1 – Rom 3:21-28

Äntligen har vi kommit fram till själva kärnan! Paulus har presenterat livet i orättfärdighet och livet i lagrättfärdighet och avslutat med att anklaga både judar och greker för att stå under syndens välde och Guds dom. Och när all mänsklig rättfärdighet därmed kunnat avfärdas säger Paulus triumferande:

Men nu har Gud uppenbarat en rättfärdighet som inte beror av Lagen, men som Lagen och profeterna har vittnat om. En rättfärdighet från Gud genom tron på Jesus Kristus, för alla dem som tror. Här görs ingen åtskillnad. Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud, och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, eftersom han har friköpt dem genom Kristus Jesus.

Men nu! Nu har något helt nytt skett. Nu har Gud uppenbarat en annan slags rättfärdighet. Sin egen rättfärdighet som han ger människan av nåd, genom tro.

Vad betyder rättfärdighet? Jo, om man tittar på hur ordet används i Bibeln så ligger betydelsen nära rättvisa och helighet, men på ett praktiskt och relationsmässigt plan. Guds rättfärdighet betyder då ungefär: ”Guds trofasthet, rättvisa och helighet uttryckt i praktiken”. En människas rättfärdighet handlar istället om att stå i ett rätt förhållande till Gud och att leva heligt i förhållande till andra människor (rätt/rättfärdigt/rättvist).

Men nu! Alltså nu när Kristus har dött och uppstått: nu har Guds rättfärdighet uppenbarats. Gud straffar synden (om han inte gjorde det vore han inte rättvis!) och samtidigt tar han själv på sig straffet (vilken kärlek!). Härmed visar han sin egen rättfärdighet. Men inte nog med det. Genom tron kan vi få kliva in i Kristus och då räknas hans rättfärdighet som vår. Bilden är hämtad från en rättssal. Någon är skyldig och döms till döden, men domaren tar av sig domarkappan och ställer sig i den skyldiges ställe. Han säger: ”Jag tar straffet.” Och därmed går den skyldige fri. Och rättvisan är återställd.

Genom Jesus ställs vi ställs alltså i ett rätt förhållande till Gud, vi blir frikända istället för dömda. Och därmed startar ett nytt liv, livet i Kristus. Detta är kärnan i evangeliet: ”Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud, och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, eftersom han har friköpt dem genom Kristus Jesus.” Genom Jesus uppenbaras alltså Guds egen rättfärdighet och samtidigt skapas en framkomlig väg för människan att bli själv få bli rättfärdig.

Hur kan du ta emot Guds rättfärdighet? Genom tro. Vänd ditt hjärta till Jesus, erkänn din skuld och ta emot hans förlåtelse.

Detta inlägg publicerades i Romarbrevet, Romarbrevet kapitel 1-3. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s