Abraham – rättfärdig genom tro – Rom 4:1-25

Men innan han går vidare med att beskriva allt detta, så stannar han upp inför frågan om vad som ger rättfärdighet. Det är som om han vill riktigt stryka under det faktum att det är tron som leder till rättfärdighet och inget annat. Det görs bäst genom ett klassiskt exempel: Abraham. Denne judiske stamfader, denne ursprunglige typgestalt för den judiska tron, denne som tog emot Guds förbund och omskärelsen; Hur blev han rättfärdig? Och då svarar Paulus: genom tro!

Vi läser Rom 4:20-22: Inför Guds löfte tvivlade han inte i otro utan fick kraft genom tron. Han gav Gud äran och var förvissad om att det Gud har lovat kan han också infria. Därför räknades han som rättfärdig. 

 Hela kapitel fyra är härlig läsning. Kärnan i resonemanget är att Abraham höll fast vid Guds löfte i tro, och därför räknades han som rättfärdig. Först därefter fick han omskärelsen. Den var alltså inte nödvändig för rättfärdiggörelsen, det var tron.

För dig som inte kan berättelsen så hade Abraham fått ett löfte från Gud att han skulle bli stamfar till ett stort folk. Problemet var bara att han inte hade några barn, så hur skulle det gå till? Åren gick och både Abraham och Sara blev för gamla för att skaffa barn. Ändå litade de på att Gud skulle infria sitt löfte. Ok. Ibland tvivlade de. Faktiskt så mycket att de såg till så att Abraham fick en son genom sin slavinna. Men ändå. De litade på Gud och trodde att han skulle ge dem ett löftesbarn. Och till slut fick de Isak. Han som sedan blev förfader till hela det judiska folket och så småningom till Jesus själv. Så här lyckliga blev Sara och Abraham när de fick Isak:

Och direkt från Abraham drar Paulus konsekvensen för oss som tror på Kristus: Men inte bara om honom skrevs orden räknades som rättfärdig utan också med tanke på oss. Vi skall räknas som rättfärdiga, ty vi tror på honom som från de döda har uppväckt vår herre Jesus, som blev utlämnad för våra överträdelsers skull och uppväckt för vår rättfärdiggörelses skull. (Rom 4:23-25) 

Också vi ska räknas som rättfärdiga, eftersom vi tror. Tron är grunden för att Guds rättfärdighet ska tillräknas oss.

 • Hur glad är du för att Gud infriar sina löften i ditt liv?
 • Hur glad är du för att du har fått hans rättfärdighet?
Detta inlägg publicerades i Romarbrevet, Romarbrevet kapitel 4-5. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Abraham – rättfärdig genom tro – Rom 4:1-25

 1. lars skriver:

  Hej Martina
  Tack för att du genom din tro stärker oss som läser din blogg.
  För mej gäller att alla mina misslyckanden beror på svag tro. Men när min tro är stark då är jag fri och går inte att stoppa. Tror säkert det är fler som har samma erfarenhet. Paulus säjer att vi kan göra allt genom Jesus som stärker oss. Så sant. Låt oss be Jesus hjälpa oss att alltid tänka på Honom!

  Många hälsningar
  lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s