Den genom tron rättfärdige – del 2 – Rom 5:1-11

Vad kännetecknar då denna nya person? Vad har ”vi” för livsrum och gudsrelation till skillnad från ”greken” eller ”juden”?

  • Livsrum – Nåden
  • Kännetecken – tro, hopp, lidande, härlighet, kärlek, Anden, försoning
  • Gudsrelation – tror på Kristus, lever i frid/fred med Gud, räknas som rättfärdig

 

 

 

Lyssna till vad Guds ord säger om oss som tror på Kristus:

vi nu har gjorts rättfärdiga genom tro har vi frid med Gud genom vår herre Jesus Kristus. Han har gett oss tillträde till den nåd som vi nu lever i, och vi är stolta över hoppet att få del av Guds härlighet. Mer än så, vi är stolta över våra lidanden, eftersom vi vet att lidandet skapar uthållighet, uthålligheten fasthet och fastheten hopp. Och hoppet sviker oss inte, ty Guds kärlek har ingjutits i våra hjärtan genom att han har gett oss den heliga anden. Medan vi ännu var svaga dog Kristus för alla gudlösa, när tiden var inne. Knappast vill någon dö för en rättfärdig – kanske går någon i döden för en som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. Då vi nu har gjorts rättfärdiga genom hans blod skall vi av honom så mycket säkrare bli räddade från vreden. Ty om vi var Guds fiender och blev försonade med honom genom hans sons död, då skall vi, när vi nu är försonade, så mycket säkrare bli räddade genom hans sons liv. Ja inte bara det, vi har vår stolthet i Gud tack vare vår herre Jesus Kristus, genom vilken vi nu har vunnit försoningen.

 

Vi lever alltså i ett helt nytt livsrum. Varken synden eller Lagen är vårt sammanhang. Däremot Nåden. Att leva inom Nåden; medveten om Guds nåd genom Jesus, Guds nåd emot mig personligen och Guds nåd gentemot varje människa på den här jorden – också dem som gjort oss illa.

Kännetecknande för detta nya liv, för oss som lever i tron på Jesus Kristus är – eller skulle kunna vara om vi lät Gud komma intill i våra liv – tro, hopp, härlighet, kärlek osv. Anden lever nu i våra hjärtan, och därför kan vi vara trygga inför döden. Inför domens dag. Vi ska så mycket säkrare bli räddade!

Och därför behöver vår gudsrelation inte präglas av rädsla, stolthet, distans eller fiendskap. Gud har öppnat en väg för att leva i fred med honom själv. Försonade. I goda relationer. Och allt detta kommer genom tron på Kristus. Korset öppnar vägen ända fram till Gud. Genom tron på honom räknas vi som rättfärdiga och får tillträde till ett liv präglat av Nåd och Kärlek. Detta underbara har Kristus vunnit för dig!

Men det är just detta, HAN har vunnit det för dig. Inte du. Inte dina meriter. Han. Och därför krävs det av dig att du lägger undan din stolthet. Dina försök till att samla poäng på din andliga poängskala. Dina bedömningar av andras moral. Ditt förakt. Eller ditt envisa fasthållande vid ett destruktivt liv. Vid omoraliska vanor. Vid själviska attityder. Vid hybris. Det du behöver göra är att lägga undan din stolthet. Och ta emot Jesus. Då blir han din stolthet.

Detta inlägg publicerades i Romarbrevet, Romarbrevet kapitel 4-5. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s