Adam I verses Adam II – Rom 5:12-21

I resten av kapitel fem ställer Paulus den gamle Adam mot den nye Adam (Kristus) på ett väldigt intressant sätt. Just för att visa skillnaderna mellan upphovet till det gamla sättet att leva och det nya. Den förste Adam är anfader till det första människosläktet. Till honom hör man genom biologisk härkomst. Den andre Adam är anfader till det nya människosläktet. Till honom hör man genom tro och överlåtelse. Den förste Adam syndade och genom honom nådde Synden och Döden hela mänskligheten. Den andre Adam gav sitt liv för vår skull och genom honom når oss Liv och Rättfärdighet. Skillnaden är alltså uppenbar. Jesus startar ett helt nytt släktled och vi kan genom honom börja ett nytt liv.

Hur kom det sig att synden nådde alla människor genom Adam? Jo, alla syndade. Genom en enda människa kom synden in i världen, och genom synden döden, och så nådde döden alla människor därför att de alla syndade. Och på synd följer dom. Genom Adams synd tar döden kontroll över mänskligheten och det leder till en spiral av överträdelser, synd och dom. Kristen teologi har kallat det arvssynd. Att vi genom Adam bär på ett arv som drar oss mot synden. De goda nyheterna är att det finns en utväg. Kristus. Lyssna:

 

Alltså: liksom en endas överträdelse ledde till fällande dom för alla människor, så har också en endas rättfärdiga gärning lett till frikännande och liv för alla människor. Liksom en enda människas olydnad gjorde alla till syndare, så skall en endas lydnad göra alla rättfärdiga. … på samma sätt som synden härskade och förde till döden, skall därför nåden härska genom rättfärdighet och föra till evigt liv genom Jesus Kristus, vår herre.  (Rom 5:18-21)

Betyder det att alla får evigt liv? Ja, alla som är i Kristus. Och hur tas man in i Kristus? Kolla kapitel 3-4!

Detta inlägg publicerades i Romarbrevet, Romarbrevet kapitel 4-5. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s