En ny livsherre – del 2 – Rom 6:1-23

Paulus har tidigare använt flera bilder för att beskriva försoningen: bilden av en rättegång där människan är skyldig och Kristus tar hennes straff. Bilden av templet där Kristus ställs fram som en nådastol. Bilden av en relation där människan är Guds fiende som genom Jesus får sluta fred med Gud. Paulus använder även en fjärde bild. Bilden av slaveri. Människan är slav under synden och kan inte själv ta sig loss. Genom Kristus blir hon befriad. Problemet blir då hur hon ska hantera sin nyvunna frihet. Hur är det då: skall vi synda eftersom vi inte står under lagen utan under nåden?

Svaret kommer direkt: Naturligtvis inte. Ni vet ju att om ni gör er till slavar under någon och lyder honom, då är ni slavar under den ni lyder, antingen under synden, vilket för till döden, eller under den lydnad som för till rättfärdighet. Men Gud vare tack! Ni var slavar under synden men valde att av hela ert hjärta lyda den lära som ni blivit införda i.

Genom lydnad mot Kristus befäster vi alltså vår frihet gentemot synden.

Paulus resonemang upprätthåller den dubbelhet som det kristna livet rymmer. Vi är verkligen friköpta och frikända och rättfärdiggjorda och heliga. Det är ett faktum. Samtidigt kan vi välja att leva i frihet, rättfärdighet och helighet. Eller att inte göra det. Vi kan välja att låta Synden fortsätta härska. Eller att inte göra det.

Schematiskt kan vi ställa upp resonemanget så här:

  •  Död för Synden                

Inte längre slav under Synden – Låt inte synden bruka er!

  • Lever för Kristus

Slav under rättfärdigheten – Låt Gud bruka er!

Också det eviga livets gåva rymmer en dubbelhet: det är en frukt av vår lydnad, och ändå helt och fullt en gåva från Gud. Nu däremot, när ni blivit fria från synden men är slavar under Gud, blir frukten ni skördar helighet och till slut evigt liv. Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår herre.

Detta inlägg publicerades i Romarbrevet, Romarbrevet kapitel 6-8. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En ny livsherre – del 2 – Rom 6:1-23

  1. Bengt Hagström skriver:

    Tack för fina kommentarer
    Guds välsignelse över ditt arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s